fbpx

Ľúbite pomaranče? Aj tak môžete trpieť nedostatkom vitamínu C.

Už ste dnes zjedli 12 čerstvo odtrhnutých pomarančov? A čo včera, predvčerom, tento týždeň…? Ak práve nepestujete sad pomarančovníkov na obrovskej plantáži, je to takmer nemožné. Pýtate sa prečo by ste mali jesť denne práve 12 kusov tohto oranžového ovocia? 

Približne toľko by sme potrebovali denne skonzumovať, aby sme telu dodali potrebnú dávku vitamínu C. Vitamín C si naše telo nedokáže vyrobiť samo, a preto mu treba pomôcť. Pomaranče však zďaleka nepatria medzi potraviny, ktoré ho obsahujú najviac. Poctivú dávku vitamínu C nájdeme v ovocí ako sú šípky, rakytník či čierne ríbezle. Pokryť dennú dávku vitamínu C potravinami je celkom náročné, keďže telo zdravého dospelého človeka ho potrebuje prijať 100-120 mg. Ak ste športovec, rekonvalescent alebo práve prechádzate chorobou, potrebuje vaše telo ešte vyššiu dávku. Fajčiari dokonca potrebujú denne prijať až 35 mg vitamínu C navyše. Najjednoduchší spôsob, ako dodať telu dostatok vitamínu C, je užívať ho formou výživového doplnku.

Prečo je starý známy vitamín C dôležitý?

To, že je skvelý antioxidant a podporuje vašu imunitu, určite počúvate už od detstva. Pri pravidelnom užívaní vám skutočne pomôže zabojovať s bežným nachladnutím či chrípkou, zmierni príznaky a skráti dobu trvania choroby. No nejde iba o sezónneho spoločníka na jesenné či zimné mesiace, kedy máme oslabenú imunitu. Vitamín C by sa mal stať vašim každodenným parťákom. S čím všetkým dokáže pomôcť?

  1. Prameň mladosti. Podporuje tvorbu kolagénu a obnovuje ho. O kolagéne vieme, že stojí za pružnosťou pleti a bojuje proti vráskam. Okrem toho napomáha aj s tvorbou kreatínu, ktorý je zodpovedný za zdravé kĺby a silné kosti. Vitamín C dodá vašej pleti zdravý jas a mladistvú iskru.
  2. Parťák pri chudnutí. Hádajte, kto je kľúčovým hráčom pri spaľovaní tuku? Presne tak. Vitamín C zároveň dokáže mierne potlačiť apetít, čím svojim spôsobom prispieva k redukcii váhy. Nočné vykrádanie chladničky vám vďaka vitamínu C nehrozí.
  3.   Osobný povzbudzovač. Pri poctivom užívaní vitamínu C sa zbavíte únavy a budete sa cítiť menej vyčerpaní. Pripomenie vám, aké to je, cítiť sa opäť svieži a plní energie po celý deň.
  4.   Pomocník proti anémii. Nízka hladina železa môže viesť k chudokrvnosti, ktorá je závažným ochorením. Užívaním vitamínu C podporíte v tele metabolizovanie železa a môžete tak anémii jednoducho predísť.
  5. Cesta k regenerácii. Nielen počas choroby, ale aj pri zvýšenej fyzickej námahe potrebujeme prijímať viac vitamínu C. Ten sa totiž stará o celkovú regeneráciu tela, aby sme boli oddýchnutí a čím skôr späť vo forme.

Strašiak zvaný nedostatok vitamínu C

Sú vám tieto príznaky známe? Ak ich pociťujete, môže to znamenať nízku hladinu vitamínu C:

        náchylnosť na časté prechladnutia a infekcie
        únava, vyčerpanosť, nechuť do života až depresia
        pomalé hojenie rán
        anémia
        zápaly ďasien
        suchá a mdlá pokožka bez jasu
        priberanie spôsobené pomalým metabolizmom

Na užívanie vitamínu C si človek spomenie väčšinou pri chorobe alebo ak sa objaví niektorý z príznakov jeho nedostatku. Mali by sme ho však užívať každý deň v správnej dávke. Vo výživovom doplnku Best Q Move sa nachádza množstvo vitamínu C, ktoré je potrebné na pokrytie dennej dávky. Ak ste často chorľaví, športujete, bolia vás kĺby alebo máte vysoký krvný tlak, doprajte vášmu telu o čosi viac vitamínu C. Skúste ho doplniť aj potravinami. Okrem vyššie spomínaných pridajte do jedálnička papriku, brokolicu, pažítku, jahody, kiwi či petržlenovú vňať. S preváraním však buďte opatrní, aby sa vitamín C nevytratil. Dbajte na to, aby bol vitamín C vašim každodenným spoločníkom a on sa vám odvďačí pevným zdravím a mladosťou.